Buiten tennissen in de wintermaanden

30 januari 2019

Door de KNLTB ook wel seizoensverlengend tennissen genoemd. Voor  de  tennisliefhebbers gewoon heerlijk als het kan. Liefst bij een aantal graden boven nul en met weinig wind.
 
Alleen jammer als het even tegenzit met de weersomstandigheden. Maar ja dat hoort erbij, toch.
Op TC Bilthoven kunnen wij na 1 november op de gravelbanen doorspelen zolang er geen sprake is van stevige vorst, die flink de grond ingaat. Op de smashcourtbanen kan worden doorgespeeld zolang er geen sprake is van sneeuw of ijsafzetting op de baan. In de gebruiksvoorwaarden van de leverancier wordt hier nadrukkelijk op gewezen.
 
Graag zet ik voor u een en ander nog eens even op een rij.
 
Gravelbanen.
 
Hierop kan zoals al gezegd na 1 november (sluiting zomerseizoen) gewoon worden doorgetennist, mits er geen plassen op de baan staan als gevolg van stevige regenbuien.
 
Zodra er stevige vorst optreedt – aan de grond vriest het vaak harder dan op waarnemingshoogte – wordt het een ander verhaal. Zolang de temperatuur nog onder nul blijft, kan je op een hard bevroren tennisbaan eigenlijk nog doorspelen. Je zult wel merken dat tennisballen bij lage temperaturen het gewoon minder goed doen.
Als  de (grond) temperatuur echter weer boven nul komt, ontstaat er opdooi. Zon en schaduw zijn op ons park een belangrijke factoren! Er komt water op de baan en de toplaag wordt zacht. De baan is dan ONBESPEELBAAR!  En dat blijft dan vaak zo voor de rest van de wintermaanden.
De vorst heeft de lavalaag doen uitzetten. Het ijs dat daar aanwezig smelt minder snel en het water uit de toplaag kan nog niet wegzakken.
Om de banen dan weer bespeelbaar te krijgen moet er veel gewalst worden. Iets wat bij het seizoensklaarmaken in maart gebeurt.
 
Smashcourtbanen.
 
Bij de smash is er geen toplaag die zacht kan worden. Daarom kan op die banen in principe worden doorgespeeld. Tenzij er nog ijs in de lava ondergrond, waardoor het smeltwater van bijvoorbeeld sneeuw nog niet weg kan zakken. Dan moet er vaak nog een paar dagen worden gewacht voordat de banen weer bespeelbaar zijn. Pas als de banen weer goed droog zijn kan je weer met plezier op de smashcourtbanen spelen.
 
Bij een kwakkelwinter is het wel oppassen geblazen. Veel neerslag en af en toe nachtvorst houdt de banen erg vochtig een bij afkoeling in de avond vriest de bovenlaag snel aan. 
Vergelijk dat maar met het aanvriezen van de autoruiten.
Dat aanvriezen maken de banen spekglad en dus ook gevaarlijk voor de speler.
Kortom dat moet je gewoon niet willen. 
1.     Je hebt totaal geen spelplezier op een gladde baan
2.      De kans op fikse blessures is aanzienlijk, wat straks jouw zomerseizoen verknalt!
Goed alternatief; maak met elkaar een gezellige wandeling in het bos achter het park.
 
Hebt u nog vragen, dan mag u altijd contact met mij opnemen
 
Met sportieve groeten,
Lex Schepens, voorzitter adviescie. Park en Gebouwen.

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

030 2282896

Address

Burgemeester van der Borchlaan 11
3722 GZ Bilthoven